Ať už cestujete letadlem, vlakem nebo třeba autem, vždy se hodí mít po ruce zdravé a jednoduché lehké jídlo, které se dá snadno skladovat a přepravit. Připravili jsme pro vás pár tipů na svačinky pro děti, které si mohou vzít s sebou kamkoliv. Jsou plné zdravých živin a lákavé i pro vybíravé jedince. Dobrou chuť.
1. Granolové tyčinky
Granolové tyčinky s nízkým obsahem cukru a vysokým obsahem vlákniny jsou skvělým způsobem, jak zvýšit příjem živin vašich dětí. Navíc se takové tyčinky mnohem lépe jí než běžná granola. Připravte dětem tyčinky s jogurtovou polevou pro chutné a křupavé občerstvení. Můžete i místo tyčinek připravit do skleniček granolu, ovoce a porci jogurtu.
2. Obiloviny
Než koupíte krabici lupínků, přemýšlejte nejdříve nad tím, zda jsou opravdu pro vaše dítě zdravé nebo ne. Protože některé obsahují i spoustu cukru a dalších složek, které rozhodně zdravou svačinku nedělají.
Svému dítěti pak můžete takovou svačinku udělat mnohem zajímavější. Zkuste zkombinovat jeden hrneček obilovin a jeden hrneček jogurtu s rozinkami. K tomu přidejte ještě vlašské ořechy, dobře promíchejte a uskladněte ve vhodném obalu.
Děti si zamilují i cereální lanýže. Smíchejte dohromady hrnek mandlového másla (nebo jakékoliv jiné ořechové), hrnek medu, lžičku skořice, dva hrnky rýžových obilovin a hrnek neslazeného kokosu. Přidejte i hrneček slunečnicových semínek. Vytvořte lanýže nebo jiné tvary a vložte do mrazáku ve vhodné nádobě. Během cesty pak postupně rozmrznout a výborná svačinka je na světě.
11 tipů, jak naučit své děti lépe jíst
3. Popcorn mix
Tato sladká a slaná svačinka je hotová během několika minut a přitom zdravější, chutnější a levnější než kupované směsi. Před cestou zabalte jednotlivé porce zvlášť do krabiček nebo uzavíratelných sáčků. Rozinky, jablečné kroužky, arašídy a mandle mohou být nahrazeny jiným sušeným ovocem nebo ořechy. Experimentujte a bavte se. Pozor jen na to, že ořechy a popcorn jsou vhodně spíš pro větší děti kvůli riziku udušení i možným alergickým reakcím mladších dětí.
Recept
- 3 šálky popcornu
- 1 šálek celozrnných cereálií
- ½ šálku sušených jablečných kroužků nakrájených na malé kousky
- ½ šálku arašídů
- ¼ šálku mandlí
- ¼ šálku rozinek
Všechny přísady smíchejte dohromady v míse a svačinku máte hotovou.
4. Mandlové máslo (nebo jiné ořechové máslo)
Másla z ořechů jsou super způsob, jak přidat bílkoviny do svačinek vašich dětí. Zkuste třeba namazat na dva plátky celozrnného chleba (nebo i pár lívanečků) mandlové máslo, přidat několik kousků banánu a pokapat medem. Sendviče nakrájejte na polovinu a vložte do krabičky. Dokonalá mňamka.
5. Mrkvovo-kukuřičné muffiny
Připravte chutné muffiny, které jsou ideální svačinkou pro každé dítě. Můžete je ještě ozdobit mašličkou či pokapat nějakou polevou. Nezapomeňte přidat i ubrousky na utření.
Recept
- ½ šálku kukuřičné mouky
- ½ šálku bílé celozrnné mouky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- ždibec soli
- ½ šálku mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce medu
- ¾ šálku strouhané mrkve
Postup
Předehřejte troubu a lehce potřete muffinové formičky máslem, pokud nepoužíváte třeba silikonové, které se vymazávat nemusí.
Ve velké misce smíchejte kukuřičnou mouku, druhou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V další míse smíchejte mléko, vejce, rozpuštěné máslo a med. Nalijte tekuté ingredience do suchých a smíchejte. Na konec přimíchejte nastrouhanou mrkev.
Nyní naplňte formičky na muffiny a pečte dozlatova. Obvykle asi 12 minut, ale řiďte se svou troubou. Hotové muffiny dejte na drátěný stojan nebo někam, kde mohou dýchat a nechte vychladnout. Až pak vyklopte z formiček.
Tipy na rychlé a snadné snídaně, které si vaše děti zamilují
6. Mini palačinky nebo vafle
Vyrobte mini palačinky nebo vafle, které vaše děti určitě ocení. Výborné je, když polovinu palačinek namažete vrstvou arašídového másle nebo i obyčejného a na druhou polovinu dáte nějaké ovoce. Dejte poloviny dohromady a zabalte na cesty. Mezi oblíbené dobroty jistě patří i vafle. Udělejte třeba banánové, pokapejte javorovým sirupem a dejte do uzavíratelné krabičky. Nezapomeňte na ubrousky.
7. Pšeničné placky
Perfektní občerstvení. Když na placky dáte smetanový sýr, přidáte třeba oblíbenou zeleninu na nudličky či dobrou a kvalitní šunku, máte skvělé jídlo, které dodá vitamíny a zasytí. Zkusit můžete i variantu se špenátem a sýrem feta. Ten roztavte, špenát nasekejte na kousky a prohřejte na pánvi. Pak vložte na placku a zabalte.
8. Skořicové jablečné lupínky
Křupavé plátky jablek se skořicí připomínající bramborové lupínky, kde není nutný žádný olej.
Recept
- 2 chutná a šťavnatá jablka nejlépe v Bio kvalitě
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžíce hnědého cukru
Postup
Rozehřejte troubu a připravte si plech s pečicím papírem. Ostrým nožem nakrájejte jablka na tenké plátky. Čím bude tenčí, tím křupavější lupínky vzniknou. Na připravené plátky dejte smíchanou skořici s cukrem. Nejdříve nasypte jen polovinu směsi a dejte na hodinu do trouby. Pak pomocí kleští na otáčení plátky otočte a posypte zbývajícím skořicovým cukrem. Pečte další hodinu.
Troubu vypněte a nechte ještě hodinu jablka uvnitř. Po vychladnutí je pak uložte do uzavíratelné nádoby, než budou připravena k jídlu.
9. Čerstvé ovoce
Sladké a čerstvé ovoce je tou pravou osvěžující a zdravou svačinu na cestách. Navíc s mnoha vitamíny a vlákninou.
Vytvořte ovocno-sýrový talíř. Nakrájejte ovoce na malé kousky a podávejte spolu s kousky oblíbeného sýra a k tomu zkuste celozrnný chléb pita. Vše lze snadno skladovat a převážet v krabičkách.
Už jste zkoušeli zmrazené banánové bonbony? Nakrájejte banány na kolečka, ponořte do oblíbeného jogurtu a obalte v drcených grahamových sušenkách. Plátky pak dejte do nějakého obalu, krabičky nebo na tácek a uložte do mrazáku, než budete svačinku potřebovat.
A vytvořit můžete i mini sladký salát na cestu. Nakrájejte sladký meloun (může být víc druhů) na kostičky, přidejte zálivku ze šťávy z jedné limetky, dvou lžic medu a šálku nasekané máty. Do směsi melounu přidejte hroznové víno. Vše lehce promíchejte a dejte do vhodné krabičky a do chladničky, aby byla zachována čerstvost.
Z ovoce také můžete vytvořit lahodné smoothie, které je snadné, rychle, zdravé a zasytí. Je jedno, jaké ovoce vyberete. Dejte do něj to, co má vaše dítě rádo.
10. Pečený zelený hrášek
Když vaše dítě touží po něčem křupavém a slaném, máme pro vás tip na překvapivě chutné občerstvení. Díky použití mraženého hráčku nepřijdete o šťavnatost, a navíc je tato svačinka velmi jednoduchá na přípravu.
Recept
Vložte na plech dva šálky zmrazeného zeleného hrášku. Přidejte dvě lžičky olivového oleje a ¼ lžičky soli. Nechte péct na střední teplotu asi 35 až 40 minut nebo do zhnědnutí. Řiďte se hlavně svou troubou. Nechte úplně vychladnout a pak můžete konzumovat.